top of page

Bliv proaktiv og vær på forkant med dine konkurrenter

Er du proaktiv? Eller handler du først på udfordringerne, når de opstår? Det er et velkendt dilemma, som du og din virksomhed ofte står overfor. Jeg ser desværre, at de fleste virksomheder vælger en reaktiv position i forhold til udvikling. Mange har den holdning, at hvis ikke man allerede står med håret i postkassen, er der ikke behov for nytænkning eller innovation. Vores sådan-plejer-vi-jo-altid-at-gøre-tilgang har jo virket fint indtil nu, og så er der vel ikke grund til at ændre den? Eller er der?

Forestil dig dette: din lækre Audi kører som en drøm, men som alt andet kræver den løbende vedligeholdelse. Som en proaktiv bilejer hælder du motorolie på, holder dine serviceaftaler og undgår dyre reparationer, for i sidste ende at forlænge din bils levetid. Hvis du ikke gør disse ting, ja så ender din Audi højst sandsynligt i vejgrøften. Det samme gælder din virksomhed. Som en proaktiv virksomhedsejer undersøger du dit marked, dine kunders behov, holder dig opdateret på nye teknologiske udviklinger og skaber en organisation, som indbyder til ideer og vidensdeling. Hvis du gør dette, forlænger du din virksomheds levetid og sørger for, at dine produkter og ydelser er relevante og værdifulde for dine kunder.

Selvom ovenstående eksempel virker indlysende, oplever jeg stadig at virksomheder har dette mindset: “Vi har ikke røde tal på bundlinjen, så vi har ikke et akut behov for innovation” – WRONG!

Det er netop, når du har sorte tal på bundlinjen, at du har ressourcerne og overskuddet til at innovere og udtænke nye og forbedrede produkter eller services, der sikrer din virksomhed en langsigtet konkurrencedygtig markedsposition.

Reaktiv adfærd

Apropos røde tal på bundlinjen, så har jeg tidligere stået i en situation, hvor jeg skulle hjælpe en virksomhed, hvis bundlinje havde set bedre dage. Men sjovt nok var det først, da salget dalede og tallene blev røde, at virksomheden følte sig nødsaget til at gøre noget. Klassisk eksempel på en reaktiv adfærd. Her var motivationen til gengæld tårnhøjt for at komme oven vande til den friske luft igen.

Det kan godt være, at motivationen findes i en reaktiv situation, men problemet i disse tilfælde er, at der ikke er overskud, både tidsmæssigt og resursemæssigt, til udvikling og nytænkning. I ovenstående situation blev der nemlig også brugt mange resurser på at sælge, markedsføre sig og økonomisk stabilisere virksomheden. Og så har innovation altså trænge kår, selvom motivationen er der. Heldigvis kan jeg afsløre, at virksomheden kom oven vande igen ved en kombination af effektivisering og ny udvikling af deres sortiment og strategi for markedsføring og salg.

Som du nok kan se, er der en stor ulempe ved at være reaktiv som menneske og ikke mindst som virksomhed. Fik du ikke set min video og bog-anbefaling af Hvem har flyttet min ost? af Spencer Johnson, kan du her læse og høre mere om reaktive vs. proaktive handlinger, og hvorfor en proaktiv adfærd kan styrke din virksomheds konkurrenceevne og markedsposition.

Proaktiv adfærd

Her er mine gode råd til, hvordan du kan styrke innovationen i din virksomhed:

  • Undersøg dit marked og dine kunder. Hvad siger de om dit produkt, hvordan forløber deres købsproces, og er der huller i forhold til dit udbud og kundernes behov og efterspørgsler?

  • Undersøg nye teknologier. Tilpas dine nuværende, eller inkorporér nye teknologier i din virksomhed og dens processer.

  • Undersøg, hvad virksomheder i andre brancher gør. Kan du lære af deres adfærd, fremgangsmåder og tiltag?

  • Hold dig altid opdateret på nye tendenser, emner og ideer, som kan gavne dig og din virksomhed.

  • Vær altid åben for nye måder at gøre tingene på, så kommer du langt.

Hvis du vil have flere gode råd til hvordan du og din virksomhed bliver mere innovativ, så læs også min artikel: Byggestenene til et innovativt mindset.

Så spørg dig selv om dette: skal de sorte tal på bundlinjen og sådan-har-vi-altid-gjort-det-tilgangen afholde dig fra at opdage bedre løsninger, lære nyt og blive klogere?

Hvis dit svar til ovenstående er nej, så lad os tage en snak. Jeg gør tingene anderledes, end I er vant til, og udfordrer jeres status quo, så I ikke ender som Nokia eller Kodak og bare ser måbende til, imens konkurrenterne overhaler jer indenom. Få et innovationstjek og bliv klogere på, hvordan din virksomhed kan blive proaktiv og forandringsdygtig gennem designmetoder.

bottom of page